sâmbătă, 16 octombrie 2010

Need For Speed

Aceasta este o introducere culta pentru un joc de cult. Anul trecut celebrul titlu Need For Speed Shift a spart toate recordurile in vanzari, surclasand titluri precum GTA, Modern Warfare sau World of Warcraft. Astfel, Electronic Arts, s-au decis sa mai scoata inca un titlu din seria NFS, de aceasta data gratuit, in limita decentei, prin care sa bucure fanii seriei. Jocul intitulat Need For Speed World a fost creat pentru a sparge toate barierele impuse pana acum de jocurile cu masinute. Acesta nu numai ca se vroia un hibrid intre RPG si Racing, dar aducea in lumea jocurilor un element rar intalnit pana acum… linistea. O liniste profunda domina jocul de la inceput la sfarsit. Sigur are zgomote de fundal si meniul are ceva sonor, dar inovatia lui NFS World intervine in momentul in care pur si simplu conduci in timpul unei curse. EA au ales in loc de muzica, compozitii precum sunet de masini ciocnindu-se, sunet de motor turat si sa nu uitam hit-ul verii “Cine da cu masina in parapet ala este”
Este clar cat de mult mi-a placut jocul dupa introducere presupun? Nota de sarcasm si remarcile acide presupun ca v-au facut o idee generala la ceea ce urmeaza? Jocul trebuie tratat ca atare. Un joc mediocru, scos pentru fani, gratuit in limita bunului simt si mai ales … publicat de EA. Jocul in sine se vrea a fi un arcade, adica unul din acele jocuri putin pretentioase de la care publicul nu se asteapta prea multe, dar este creeat pentru a atrage un profit. Sigur seria NFS este deja un nume celebru, iar producatorii vor face orice pentru a atrage ceva capital de pe urma lui, mai ales cand profiturile seriei insumeaza ceva zerouri. In fine hai sa trecem la poveste pentru ca asa apuc sa ma plang de toate aspectele jocului doar in prezentare.
Povestea jocului nu exista! Gata cu povestea… serios nu exista poveste! Iti faci un cont pe site, creezi un profil pentru conducatorul auto, iti alegi un portret, o masina pana in 20.000 de dolari si esti aruncat in lumea NFS sa iti faci de cap. Am mentionat mai sus ca jocul are o abordare arcade nu? Ei bine la asta m-am referit, simplu si la obiect, fara poveste, fara motivatie, doar cu mentiunea ca jocul doreste sa te tina interesat prin elementele de Role Playing prezente in joc. In timp ce faci curse iei puncte de faima, sau cresti in nivel mai pe romaneste, acestea ajutand jucatorul sa primeasca acces la diverse curse mai elaborate, masini noi, upgrade-uri pentru masina si asa mai departe. Cam ceea ce faceai pana acum in marea majoritate a jocurilor NFS, doar ca acum esti obligat sa faci nivel dupa nivel pentru a accesa acel vinil sau custom part.
Controlul a fost si el simplificat, masinile se controleaza mai usor, fizica fiind mai de anul trecut, ceea ce nu cred ca e un lucru chiar atat de rau, avand in vedere ca este vorba de un joc online. Comparativ cu Undercover, NFS World nu iti da senzatia ca esti la volanul unui bustean pe roti, masinile avand acea imagine de bolid cu roti nu cutie de sardine teleghidata. Ceea ce, intr-un fel, ma bucura. Cat despre interactiunea cu mediul de joc, aceasta se clasifica pe trei criterii: “Race mode” “Pursuit Mode” si “Explore mode”
Race Mode este cel mai dezamagitor dintre toate. Acesta incearca, dar nu reuseste sa aduca o experienta online interactiva. Odata ce ai intrat intr-o cursa, astepti restul jucatorilor sa apese butonul de ready dupa care te intreci cu ei. Destul de simplu nu ? Singurul incovenient este ca Black Box nu au implementat un mod de tournament, astfel majoritatea curselor se sfarsesc in cateva minunte si nu dau acel sentiment de implinire cu care jucatorii inraiti de racere s-au obisnuit. De mentionat este ca Race Mode este singura componenta online a jocului, aceasta permitand jucatorului sa interactioneze si cu alti jucatori din lumea NFS. Pursuit Mode este, dupa mine cel putin, cel mai distractiv dintre cele trei moduri. Acesta este, exact cum dicteaza si numele o alergatura interminabila intre tine si politie. In esenta te plimbi pe strazile orasului incercand sa creezi cat mai mult haos si distrugere, intre timp incercand sa eviti masinile de politie. Destul de distractiv dar devine plictisitor dupa ceva vreme, avand in vedere ca inteligentul artificial uneori este plecat cu sorcova. Si a mai ramas Explore mode. Modul in care explorezi lumea si primesti bonusuri si faima pentru ca faci asta. Nu cred ca este cel mai inteligent mod posibil de adaugat intr-un racer dar deh … EA… te pui cu ei?
Un element de gameplay care ne-a lasat un gust acru in gura este finalul curselor. Dupa ce obtii punctele de experienta, primesti un set de carti din care esti obligat sa alegi una, acestea variind intre modurile de joc. In spatele acestor carti se ascund o serie de bonusuri, de la faima (adica experienta), abilitati de folosit in timpul curselor sau bani. Aceasta este cea mai aleatoare experienta din joc. Nu stii ce o sa primesti, fiind exclusiv la mila AI-ului, ceea ce de multe ori este extrem de stresant. Per total la capitolul gameplay, zona ii acorda lui NFS World un 7,5 si trecem la grafica si sunet.
Grafic vorbind jocul este mai de acum doi ani. Nu are nimic iesit din comun, nu da pe spate jucatorul si nu vrea sa iasa din tiparele unui joc online, avand in vedere ca acesta poate rula si pe un netbook. Probabil ca portabilitatea a fost primordiala cand jocul a fost creeat la fel aspectul grafic simplu. Ceea ce ma bucura este absenta asfaltului lucios si a soarelui care imi bate in ochi. Elemente destul de stresante in jocurile precedente. Aspectul grafic invechit si texturile … nefericit alese in unele cazuri fac din NFS World un joc mai mult scos in graba pentru a capitaliza asupra numelui, nu un titlu care sa rivalizeze cu ultimul joc din serie. Cat despre sunet… sa zicem ca jocul are o atmosfera de mormant. Nu exista muzica in joc. Si pe cuvantul meu de sifonier pe roti daca nu m-am chinuit sa o caut. Pana nu am pornit iTunes si mi-am pus eu cu manuta mea niste muzica nu am auzit decat pocnituri de bari de protectie si zgomot de motoare incinse. Ceea ce ma face sa ii dau la acest capitol lui NFS World un 6 si sa ma indrept cu pasi repezi catre concluzie.
Concluzie este ca mai bine ma joc Trackmania Forever, este 100% gratuit, fata de NFS World, in care EA au gasit ceva metode prin care sa stoarca ceva banuti de la jucator. Parerea mea este ca si daca Hot Pursuit 2 este un fiasco de proportii si nu reuseste sa revitalizeze seria, NFS ar trebui sa fie lasat sa se retraga in stil la pensie sau vandut unor oameni cu ceva imaginatie. M-am saturat de fiasco dupa fiasco cand vine vorba de acest joc. A nu se intelege gresit, imi place seria NFS, numai eu stiu cate ore am pierdut in Porsche si Underground, dar dupa cum evolueaza seria…. Nu pot decat sa ma iau cu mainile de cap si sa ma intreb cu mirare? Ce dezastru mai pot sa scoata data viitoare?

Publicant: Electronic Arts
Dezvoltator: Black Box
Gen : Racing / Online

Cerinte de sistem:

Processor : Intel Core 2 Duo E2140 at 1.6 GHz / AMD X2 4000 at 2.1 GHz
Video Card : 256 MB VRAM – nVidia GeForce 7800 GTX / ATI Radeon X700 Pro
Memory : 1 GB RAM
Hard Disk : 3 GB of free Hard Drive Space
Operating System : Microsoft Windows XP / Windows Vista
Sound Card :
Direct X : 9.0c
Controls : Keyboard & Mouse
Installation : DVD-ROM Drive

Articol furnizat de Zon@ IT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu